Yle uutisoi hiljattain lasten huostaanottojen määrä tuplaantuneen 2000-luvulla. THL on vastikään tutkinut lisääntyneiden huostaanottojen syitä, ja aineistosta on noussut esiin erityisesti vanhempien uupumus, pitkäaikaissairaudet ja köyhyys. THL:n mukaan erityisesti työllistymiseen liittyvät haasteet ja palveluiden riittämättömyyden tunne ovat perheiden ongelmien taustalla. Pinskut ovat huolestuneita tästä kehityskulusta, ja vaatii välittömiä toimia tilanteen parantamiseksi.
"Tulosten valossa on selvää, että hallituksen toteuttamalla lapsipolitiikalla on suora vaikutus asiaan. Muun muassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden leikkaukset, lääkekorvauksien omavastuun nostaminen ja korvausprosenttien alentaminen, etuuksien leikkaukset ja indeksikorotusten jäädytykset, koulujen ryhmäkokojen kasvaminen ja hallituksen voimallisesti ajama kilpailukykysopimus ovat vaikuttaneet suoraan perheiden elintasoon ja voimavaroihin", sanoo Pinskujen toiminnanjohtaja Anni Hakolampi.
Lastensuojelun resurssipula ja laadun ongelmat osaltaan vaikeuttavat tilannetta, kun yhdellä työntekijällä voi olla ratkottavana jopa sadan perheen ongelmat eikä apua saa kiireellisellä aikataululla. Parhaillaan lausuntokierroksella olevan uuden lastensuojelulain ei odoteta tuovan lastensuojelun hälyttävään tilaan suurtakaan muutosta ilman voimallisia lisäresursseja. Ennalta ehkäisevään työhön tulee panostaa korjaavan työn ohella. Perheille annettu varhainen ja nopeasti tarjottava tuki on tutkitusti korjaavia toimenpiteitä huomattavasti halvempaa. Jo pelkkä lasten harrastus- ja loma-aikatoiminnan tukeminen auttaa paljon perheiden tilannetta.
"Perheiden tilanne parantuisi merkittävästi jo esimerkiksi kotiavun järjestelmällisellä tarjoamisella sekä lasten harrastus- ja leiritoiminnan voimallisemmalla tukemisella. Jo nyt järjestöt ja kunnat järjestävät paljon edullista leiri- ja harrastustoimintaa, mutta kynnykseksi voi nousta hyvin pienikin omavastuuhinta tai se, ettei ole mahdollisuuksia matkustaa harrastus- tai leiripaikalle. Lapsille ja nuorille järjestettävään vapaa-ajan toimintaan kuntien tulisi tarjota ilmaiseksi järjestöjen käyttöön lähikoulujen tiloja erityisesti niillä asuinalueilla, jossa on keskimääräistä enemmän lapsiperheiden sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Myös koululaisten kesäloma-aikojen ilmaisista puistoruokailuista on hyviä kokemuksia", vinkkaa Hakolampi.
Ylen uutisen mukaan neljännes huostaan otettujen pienten lasten vanhemmista oli eläkkeellä. Tilastojen mukaan mielenterveyshäiriöt (42%) on yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen ja osuus on kasvussa. Etuuksien niukka taso ajaa osaltaan lapsiperheitä köyhyyteen ja lisääntyneisiin sosiaalisiin ongelmiin.
"Tulisi pohtia, miten pitkäaikaissairaiden vanhempien voimavaroja voitaisiin kartoittaa jo äitiysneuvolasta lähtien ja tarjota kotiapua huomattavasti nykyistä herkemmin ja nopeammin. Myös koululaisten vanhempien voimavaroja tulisi kartoittaa ja uupumiseen puuttua nykyistä tehokkaammin, sillä suuri osuus lisääntyneistä kiireellisistä huostaanotoista koski erityisesti teini-ikäisiä tyttöjä", pohtii Hakolampi.
Tutkimuksen yhteydessä yhdeksi huostaanottojen syyksi nostettiin myös liian ankara tai lepsu kasvatus.
"Uskon, että vanhempien uupumus näkyy ääripäiden korostumisena myös kasvatustyössä. On valitettavaa että vanhempien uupumus näkyy mediassa usein vain erilaisina ”vanhemmuus hukassa”-puheenvuoroina sen sijaan, että tuotaisiin esille huolta vanhempien jaksamisesta. Vanhemmat kokevat olevansa entistä enemmän huolineen yksin, joka näkyy väistämättä huostaanottojen sekä oireilevien lasten ja nuorten määrässä. Nyt tarvitaan tekoja lapsiperheiden avun saatavuuden ja vanhemmuutta koskevan keskustelun tilan parantamiseksi", vaatii Hakolampi.