Suomessa vietetään parhaillaan valtakunnallista nuorisotyön viikkoa, jonka teemana tänä vuonna on Hyvinvointi nuorisoalalla. Laadukkaan lapsi-, nuoriso-ja perhetoiminan tuottamisen avainasemassa on siten nuorisoalan vapaaehtoisten ja palkattujen työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen.
Osaamiskeskus Kentaurin ja Allianssin vastajulkaisemassa Nuorisoalan järjestöt NYT!-selvityksessä tuodaan esiin, että nuorisotyötä tekevän henkilöstön työssäjaksamisen taso on keskimäärin hyvä. Selvityksen mukaan niissä järjestöissä, jossa työssäjaksamisen taso on koettu huonoksi tai melko huonoksi, ovat kaikki henkilömäärältään pieniä järjestöjä.
- Meidän kaltaisissa pienissä järjestöissä henkilöstöllä on laajat työnkuvat ja sen myötä myös erittäin suuri tulosvastuu. Laajaa toimenkuvaa ja tulosvastuuta tasapainottaa laajat vaikuttamismahdollisuudet omaan työhön sekä laadukas työnohjaus. Jos nämä osa-alueet eivät ole keskenään tasapainossa, se näkyy nopeasti työssäjaksamisen heikentymisenä, kertoo Pinskujen toiminnanjohtaja Anni Hakolampi.
Pinskuissa on kuluvan syksyn aikana kartoitettu palkatun henkilöstön jaksamista voimavarakyselyin.
-Pinskuissa työn ehdottomat vahvuudet liittyvät koettuun autonomiaan, hyvään esihenkilötyöhön ja hyvään työilmapiiriin. Myös työhyvinvoinnin edistämiseen liittyvät asiat ja viihtyvyys ovat kyselytulosten perusteella Pinskuissa melko korkealla tasolla, jotka tukevat myös valtakunnallisen kyselytutkimuksen tuloksia, pohtii Hakolampi.
Pinskuissa työtä ja työssäjaksamista kehitetään myös säännöllisin ryhmä- ja yksilökehityskeskusteluin sekä säännöllisin osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menetelmin.Parannettavaa kuitenkin on:
-Työaika ei oikein riitä laajoista tehtävänkuvista selviämiseen ja myös korona on tuonut työhön omat lisähaasteensa, jotka saavat aikaan riittämättömyyden tunteita. Näitä haasteita on ratkottu toimenkuvia kehittämällä sekä vapaaehtoisten osaamista ja vastuuta lisäämällä palkkiopuheenjohtajamallin keinoin. Myös sisäiset konfliktit kuormittavat työntekijöitä, joka korostaa laadukkaan työnohjauksen ja hyvän esihenkilötyön merkitystä entisestään, Hakolampi kertoo.
Valtakunnallisen Nuorisoalan järjestöt NYT!- kyselyn mukaan vapaaehtoisia nuorisotyöntekijöitä toimii kaikenkokoisissa järjestöissä, eikä heidän kokonaismäärällään ole juurikaan vaikutusta palkatun henkilöstön jaksamiseen.
-En koe asiaa ihan näin. Uskon, että aktiivisten ja motivoituneiden vapaaehtoisten suuri joukko vaikuttaa suoraan myös palkatun henkilöstön hyvinvointiin koska pienissä järjestöissä vapaaehtoisten työpanos korostuu toiminnan tuloksissa isoja järjestöjä enemmän, pohtii Pinskujen puheenjohtaja Sanni Karlström.
Pinskuissa vapaaehtoisten jaksaminen on vuonna 2020 toteutetun kyselyn perusteella kohtuullisella tasolla. Joka toinen vapaaehtoinen kuvasi vapaaehtoistyön tehtäviä olevan sopivasti (50%) ja joka kolmas paljon (29%). Toisaalta suurin osa vapaaehtoisista vastaajista koki saavansa riittävästi tukea vapaaehtoistyössä toimimiseen(92%).
-Palkatun henkilöstön ja vapaaehtoisten yhteistyö on tulosten perusteella erittäin sujuvaa, kun työn tuki koetaan vahvaksi molemmin puolin. Iso osa vapaaehtoisista kokee kuitenkin vapaaehtoistehtäviä olevan liikaa, joka aiheuttaa myös vapaaehtoisille riittämättömyyden tunteita ja lisääntynyttä työnohjauksen ja tuen tarvetta, Karlström miettii.
Järjestötyössä eettinen kuormitus on usein läsnä, joka heijastelee toimijoiden vastauksissa mm. riittämättömyyden tuntemuksina. Eettiseen kuormitukseen liittyvät tunteet purkautuvat herkästi toimijoiden henkisenä pahoinvointina ja sisäisinä konflikteina.
- Jokaisella toimijalla on oikeus turvalliseen ja terveelliseen toimintaympäristöön, jonka vuoksi fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallista ympäristöä vaalitaan Pinskuissa aktiivisesti. Kaikissa tilanteissa noudatetaan yhteisiä turvallisemman tilan sääntöjä ja meillä on myös omat häirintäyhdyshenkilöt hallinnossa, tapahtumissa ja yleisesti, Karlström selittää.
Jokainen työntekijä ja vapaaehtoinen voi vaikuttaa hyvinvoinnin kokemukseen ja sitä kautta myös lasten ja nuorten kokemaan hyvinvointiin ja toiminnan laatuun:
- Myötätuntoinen suhtautuminen itseen ja toisiin ihmisiin on kaiken avain. Omat näkemykset tulee ilmaista rakentavasti ja asiallisesti perustellen, mutta myös eriäviä näkemyksiä tulee aidosti arvostaa ja pyrkiä ymmärtämään vaikka se olisi vaikeaa. On tärkeää oppia tunnistamaan, mistä oma paha olo johtuu, miksi se purkautuu tietyllä tavalla ja miltä se toisista ihmisistä tuntuu. Jokaisella on vastuu omista sanoistaan ja teoistaan: epäasiallista tai loukkaavaa toimintaa ei hyväksytä. Jokaisen tulisi muistaa, että ilman hyvinvoivia aikuisia ei ole myöskään hyvinvoivia lapsia ja nuoria, Hakolampi ja Karlström muistuttavat.
Lisätiedot:
Anni Hakolampi
toiminnanjohtaja
044 323 0223
anni.hakolampi (at) pinskut.fi
Sanni Karlström
puheenjohtaja
050 387 9944
sanni.karlstrom (at) pinskut.fi
#pinskut #nuorisotyö #hyvinvointi #työhyvinvointi #nuorisotyönviikko #vapaaehtoisuus
Kuva: Allianssi