Päivitetty  13.5.2022

Koronaa on tällä hetkellä runsaasti liikkellä, mutta turvavälejä tai maskipakkoa ei enää noudateta. Karanteenia ei koronan vuoksi enää määrätä, mutta erityisesti rokottamattomien osallistujien kanssa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta.

Tarkistathan aina ajankohtaisimman tilannetiedon ja ajantasaiset toimintaohjeet oman alueesi viranomaiselta.

Maskin käyttöä suositellaan flunssaoireisena tai korona-altistuneena kaikille yli 12-vuotiaille työyhteisöissä, julkisilla paikoilla, julkisessa liikenteessä sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. Maskisuositus oireisena ei koske alle 12-vuotiaita lapsia ja nuoria tai niitä, ketkä eivät pysty käyttämään kasvomaskia terveydellisestä tai muusta vastaavasta syystä.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeita hyvästä hygieniasta tulee noudattaa.

Pinskujen työntekijät ja luottamustoimiset voivat lähityöskennellä oireettomina, koronaoireisina suosittelemme etätyöskentelyä. Pakottavissa lähityöskentelytilanteissa on oireisena käytettävä kasvomaskia. 

Paikallista leiri-, -retki-, ja -tapahtumatoimintaa voidaan suunnitella ja toteuttaa paikalliset ja alueelliset suositukset ja ohjeet huomioiden sekä hyvästä hygieniasta huolehtien. Toiminnan terveysturvallisuuteen liittyvät ohjeet, suositukset ja toimintamallit ovat käytävä läpi jokaisen ohjaajan kanssa.

Kv-toimintaa järjestetään taas ja matkalle lähtiessä tai vieraita vastaanottaessa tulee noudattaa ajantasaisia paikallisia koronaohjeistuksia niin Suomessa kuin ulkomailla. Suosittelemme kaikille kv-toimintaan osallistuville koronapassia, sillä se tekee matkustamisesta kaikista helpointa ja turvallisinta. Matkan järjestäjä tarkistaa aina kohdemaan ajankohtaiset koronaohjeistukset. Tällä hetkellä (13.5.2022) Suomeen palattaessa ei ole sisärajavalvontaa, mutta tartuntatautilain puitteissa voidaan vuonna 2006 ja sitä aiemmin syntyneiltä matkustajilta kysyä koronapassia. Koronapassi ei kuitenkaan ole välttämätön, mutta sen puuttuessa matkustaja saattaa joutua koronatestiin rajalla ja 3-5 päivää Suomeen saapumisen jälkeen kotipaikkakunnalla. Testit ovat ilmaisia.

Seuraavien turvallisuusohjeiden noudattamista on noudatettava pinskutoiminnassa: 

 

 • Pinskuliitto suosittelee toimintaan osallistuvia ohjaajia rokottautumaan koronavirusta vastaan. Suosittelemme myös, että toimintaan osallistuvilla vapaaehtoisilla ohjaajilla on vähintään kaksi rokotetta koronavirustautia vastaan tai sairastettu tauti taustalla. 
 • Lapset voivat osallistua toimintaan koronaoireisina ja ilman maskia, jos he ovat tehneet ennen tapahtumaan osallistumista negatiivisen kotitestin.
 • Toimintaan voi osallistua vain täysin oireettomana ilman kasvomaskia. Oireellisena tai altistuneena on käytettävä aina kasvomaskia, jos ryhmätyöskentelyä ei voi toteuttaa etänä.
 • Yleisiä suosituksia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä siivouksesta tulee noudattaa. Kädet pestään huolellisesti vähintään aina toimintaan tultaessa ja sieltä lähtiessä ja käsihuuhdetta tulee olla saatavilla koko järjestettävän toiminnan ajan. Jotta käsienpesu toimintaan tullessa voidaan taata, suositellaan ryhmän kokoontumista ulos ennen toiminnan alkamista ja toimitilaan tulemista yhdessä ohjaajan johdolla käsipesun kautta. Toimintatiloissa on hyvä olla esillä THL:n tulostettavia ohjeita turvalliseen hygieniaan liittyen.
 • Yskitään ja aivastetaan hihaan tai kertakäyttönenäliinaan ja pestään kädet huolellisesti aina tämän jälkeen. Pestäviä käsipyyhkeitä voi jälleen käyttää toiminnassa, jos niiden riittävän tiiviis vaihtorytmi voidaan taata.
 • Riskiryhmien kuuluvien henkilöiden osalta ryhmätoimintaan osallistumista ei lähtökohtaisesti suositella, jos henkilö ei ole rokotettu kansallisten suositusten mukaisesti tai henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia.
 • Kaikkien samassa tilassa olevien yhteystiedot kerätään ja osanottajat kirjataan huolellisesti joka kerta (koskee erityisesti kerhotoimintaa). Osallistujamäärien rajauksella ja huolellisilla osallistujakirjauksilla helpotetaan altistuneiden jäljitystyötä, jos toiminnassa todetaan koronavirustartunta.
 • Maskien hankinnasta, turvallisesta käytöstä sekä käytettyjen maskien turvallisesta säilyttämisestä ja hävittämisestä vastaa toiminnan järjestäjä. Pinskutoimintaa järjestettäessä on toimitiloissa oltava erillinen ja suljettu maskiroska-astia, joka tyhjennetään päivittäin. 
 • Leiritoimintaa järjestettäessä on huomioitava kunnan ja aluehallintoviraston antamat määräykset yleisötilaisuuksien henkilömääristä ja tilojen käyttöä koskevista rajoituksista sekä liikkumisesta eri epidemiatilanteissa olevien alueiden välillä.
 • Järjestäjä on yhteydessä paikallisiin terveysviranomaisiin leiritoiminnan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Paikalliset ja alueelliset tartuntataudeista vastaavat viranomaiset voivat tartuntatautilain mukaisesti avustaa tilannekohtaisten ohjeiden laatimisessa.
 • Leireillä suositellaan toimimaan rajatuissa pienryhmissä, jotka majoittuvat, ruokailevat ja toimivat yhdessä siten, ettei synny kosketusta muihin mahdollisesti samaan aikaan samassa keskuksessa toimivien ryhmien kanssa. Näin rajataan lähikontaktien määrää leirin aikana, ja helpotetaan altistuneiden jäljitystyötä, jos leirillä todetaan koronavirustartunta.