Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on pohja, jolle yhteiskunnan tulevaisuus rakentuu
Uudet hyvinvointialueet tulee rakentaa alusta alkaen lapsen oikeuksia vahvistaviksi. Lasten edun toteutumisesta, lapsivaikutusten arvioinnista ja lasten, nuorten ja perheiden osallisuudesta on huolehdittava kaikilla päätöksenteon tasoilla. Lapset, nuoret ja perheet on otettava mukaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta palvelurakenteesta saadaan käyttäjien näkökulmasta toimiva. On helpompaa rakentaa heti hyvää kuin korjata pieleen mennyttä jälkikäteen.
Anna ääni lapselle -kampanjan kuntapoliittiset tavoitteet:
Lapsivaikutusten arviointi käyttöön alusta alkaen
Uusien hyvinvointialueiden rakentamisessa tulee ottaa heti alusta alkaen käyttöön lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat käytännöt, kuten lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi. Lapsivaikutusten arviointi vahvistaa päättäjien ymmärrystä siitä, mitä päätös tulee tarkoittamaan lasten ja perheiden arjessa. Sen avulla lapsille ja perheille haitalliset päätökset voidaan välttää ja päätyä parhaaseen mahdolliseen lopputulemaan. Sen toteuttamiseen on tarjolla paljon materiaalia ja hyväksi havaittuja valmiita malleja ja työkaluja. Lapsivaikutusten arvioinnin lisäksi hyvinvointialueilla on otettava käyttöön lapsibudjetointi, joka tarkoittaa lapsiin kohdistuvien varojen analysointia, arviointia ja vaikuttavuuden vahvistamista.
Lapsia, nuoria ja perheitä tulee kuulla
Lapsilla ja nuorilla on paljon tietoa, jota ei saada päätöksenteon ja toiminnan kehittämisen tueksi muutoin kuin kuulemalla heitä. Lasten ja nuorten kuulemiselle ja osallisuudelle tulee luoda rakenteet, jotka kirjataan hyvinvointialuestrategiaan. Lasten, nuorten ja perheiden tulee osallistua palvelujen kehittämiseen sekä palvelun
käyttäjinä että väestöryhmänsä edustajina. Erityistä huomiota tulee kiinnittää
heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin ja heidän oikeuksiinsa.
Perheiden palvelut kuntoon
Hyvinvointialueen asukkaille oleellista on, että apua saa silloin kuin tarve on. Palvelujen siirtymisen hyvinvointialueille tulee tarkoittaa palvelujen laadun ylläpitoa ja parantumista, myös syrjäseuduilla. Hyvinvointialueen on pystyttävä määrittämään alueensa kunnille lasten ja nuorten sote-palveluita koskeva palvelulupaus. Lasten, nuorten ja perheiden palvelupolut tulee alusta alkaen luoda sujuviksi yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa. Kansalaisjärjestöt ovat hyvinvointialueille tärkeitä kumppaneita ja niiden toimintaedellytykset on turvattava ilman katkoksia. Hyvinvointialuestrategiassa on linjattava, miten järjestöjen tarjoama tuki, neuvonta ja ehkäisevä toiminta nivotaan osaksi sote-keskuksien toimintaa.
Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen sekä oppilas- ja opiskelijahuollon saatavuus lähellä lapsia ja nuoria tulee varmistaa. Perhekeskusten tarjoamien palvelujen ja tuen on oltava käytössä alueen jokaisessa kunnassa yhteisesti linjatulla tavalla. Perheille voidaan tarjota juuri heidän tarvitsemansa apu, kun palveluiden suunnittelemisen ja kehittämisen lähtökohdaksi otetaan lasten ja perheiden moninaisuus, yhdenvertaisuus ja erilaiset perhetilanteet.
Kampanjassa ovat mukana:
Pinskut ovat mukana Lastensuojelun Keskusliiton Anna ääni lapselle- aluevaalikampanjassa. Kampanjassa on mukana nelisenkymmentä järjestöä: Ammatillisten perhekotien liitto, Barnavårdsföreningen, Ensi- ja turvakotien liitto, Folkhälsan, Hope, Icehearts, Imetyksen tuki, Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta, Kehitysvammaliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto, Lasten ja nuorten keskus, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto, Nuorten Ystävät, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Parasta Lapsille, Parisuhdekeskus Kataja, Pelastakaa Lapset, Pesäpuu, Perhehoitoliitto, Pienperheyhdistys, Pinskut, Sateenkaariperheet, Seta, SOS-Lapsikylä, Stiftelsen Bensow, Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto, Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot, Suomen Unicef, Suomen Vanhempainliitto, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, Vammaisperheyhdistys Jaatinen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt, Vesaisten keskusliitto, Väestöliitto, Yhden Vanhemman Perheiden liitto sekä Yhteiset Lapsemme.
Lisätiedot:
Anna ääni lapselle -kampanja tarjoaa hyvinvointialueiden päättäjille helppokäyttöistä materiaalia lapsen edun ajamiseen omalla alueellaan, tietoa hyväksi havaituista työkaluista mm. lapsivaikutusten arviointiin, vaikuttamiseen sopivia somekuvia ja infograafeja sekä asiantuntijakirjoituksia siitä, miten lapsen etu toteutuu hyvinvointialueella. Kampanja on poliittisesti sitoutumaton. Se on sitoutunut ainoastaan lapsen edun toteutumiseen ja tarjoaa tietoa ja välineitä kaikkien puolueiden edustajille.
Lisätietoa: Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilla