Suomessa vietetään parhaillaan valtakunnallista nuorisotyön viikkoa. Viikon teemana on tänä vuonna nuoret ja nuorisotyö koronan jälkeen. Vuosittaisen ja valtakunnallisen nuorisotyön viikon tarkoituksena on nostaa nuorisotyötä näkyväksi ja kampanjoida nuorten hyvinvointia edistävien toimien puolesta.
Harrastustoimintaan on ollut viime vuosina vaikea kiinnittyä, sillä lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastaa ovat olleet varsin rajalliset ja epäsäännölliset. Harrastusyhteisöön kiinnittyminen on tärkeää koetun hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden kokemuksen näkökulmasta. Pinskutoiminnassa rajoitukset ovat vaikuttaneet suoraan lasten, nuorten ja perheiden kanssa tehtävään perustoimintaan. Viimeisinä vuosina tilanne on vaikuttanut erityisen rajusti kaikille avoimeen ja maksuttomaan toimintaan.
Poikkeusolot muuttivatkin merkittävästi jokaisen arkea. Koronapandemian myötä hälyttävän moni lapsi ja nuori on kokenut ahdistusta ja mielenterveyden ongelmia. Tuoreet kansainväliset tutkimustulokset kertovat, että lasten ja nuorten masennus- ja ahdistusoireet ovat korona-aikana jopa kaksinkertaistuneet verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Jo pandemiaa ennen lasten psykiatristen lähetteiden määrä on ollut selvässä kasvussa. Koronapandemian lisäksi lasten ja nuorten perusturvallisuutta on horjuttanut epävarmuus maailman poliittisesta tilanteesta.
Pinskut katsoo, että lasten ja nuorten tilanteeseen voidaan puuttua tehokkaasti ja pitkäjänteisesti esimerkiksi harrastustoiminnan kautta. Koronakriisin jälkihoidossa tulee keskittyä vahvistamaan lasten ja nuorten vuorovaikutusmahdollisuuksia välittävien aikuisten ja ikätovereiden kesken. Tällaista matalan tuen toimintamallia kehitetään parhaillaan Pinskujen ja Nuorten Kotkien Omatunti-hankkeessa, jonka keskeinen tarkoitus on tukea lasten ja nuorten mielenterveystaitoja tavoitteellisesti kerhotoiminnassa.
Pinskutoiminnassa tuleekin panostaa seuraavina vuosina perustoimintaan ja sen tavoitteellisuuteen. Harrastustoiminnan tulee olla saavutettavaa, mielekästä ja kannustettavaa. Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet ovatkin tässä suhteessa aivan keskiössä.
Lopulta nuorisotyössä on tärkeintä edelleen ammatillinen ja vertainen kohtaaminen koronapandemian jälkeenkin. Nuorisotyössä ja harrastustoiminnassa tulee panostaa matalan kynnyksen toimintoihin ja ympäristöihin koronakriisin jälkeisessä arjessa.
Lisätietoja:
Sanni Karlström
puheenjohtaja
sanni.karlstrom [a] pinskut.fi
Anni Hakolampi
toiminnanjohtaja
anni.hakolampi [a] pinskut.fi
Lähteet:
Allianssi 2022. https://nuorisoala.fi/vaikuttaminen/nuorisotyo-ja-nuorten-hyvinvointi/nuorisotyon-viikko/
Nuorisotutkimusseura 2022. https://www.nuorisotutkimusseura.fi/nakokulma89
Global Prevalence of Depressive and Anxiety Symptoms in Children and Adolescents During COVID-19. 2021. Global Prevalence of Depressive and Anxiety Symptoms in Children and Adolescents During COVID-19: A Meta-analysis | Adolescent Medicine | JAMA Pediatrics | JAMA Network