Tunnukset

Pinskuilla on monenlaisia tunnuksia, joista tunnetuin on punainen pioneeriliina. Punainen väri on maailmanlaajuisen työväenliikkeen väri, ja liinan kolme kulmaa merkitsevät kolmen sukupolven - lasten, nuorten ja aikuisten - yhteistyötä paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Pioneeriliiton ensimmäisessä virallisessa liittokokouksessa vuonna 1946 päätettiin järjestön tunnuksista: pioneeripuserosta, liinasta, lipusta, sekä hyväksyttiin liitolle oma merkki. Merkin oli suunnitellut kirjailija Elvi Ryömä.

Pioneeriliina

Pioneerien tunnetuin tunnus, jota käyttävät pioneerit ympäri maailmaa. Pioneeriliina solmitaan kaulaan usein merimiessolmulla, mutta myös ystävyyssolmua käytetään. Liinakurssin suorittaminen antaa oikeuden käyttää liinaa.

Nappulaliina

Nappulakurssin suorittainen pioneeriliina, jonka reunaa koristaa vihreä nauha.

Pioneeripusero

Vihreä pusero, jonka ulkonäkö vaihdellut vuosien varrella.

Pioneeritervehdys

Asettaessaan viisi sormea päänsä yläpuolelle, pioneeri ilmaisee asettavansa kaikkien viiden maanosan lasten oikeudet omien etujensa yläpuolelle.

”Kansan asian puolesta – aina valmis.”

Sanallinen tunnus. Käytetään yleisimmin juhlatilanteissa, esim. liinan luovutuksessa.

Pioneerimarssi

Pioneerien virallinen tunnuslaulu.

Pioneerilippu

Punavihreä lippu, jossa on Pioneeriliiton vaakuna. Jos kyseessä on jonkun jäsenjärjestön (osaston, piirijärjestön tai aluejärjestön) lippu, lipussa lukee myös järjestön nimi.

SDPL:n vaakuna

Vihreät lehvät, keltainen torvi, punainen viiri ja keltaiset kirjaimet SDPL. Lehvät kuvastavat nuoruutta ja yhteyttä luontoon, viirin kolme kulmaa symboloivat kolmen sukupolven välistä solidaarisuutta, ja torvi edustaa parempaa huomista.

Hihamerkki

Pioneeripuseron vasempaan käsivarteen kiinnitettävä merkki, jossa on SDPL:n vaakuna.

Opintomerkit

Pioneeriliinan jatkoksi opiskeltavia opintomerkkejä. Ensimmäisen tason merkissä on keltainen, toisen tason merkissä vihreä ja kolmannen tason merkissä punainen pohja. Käytetään Pioneeripuseron rinnassa.

Harrastealamerkit

Kankainen merkki, joka kertoo kunnostautumisesta jollain harrastealalla. Käytetään pioneeripuseron oikeassa käsivarressa.

Apuohjaajan punos

Vihreä punos. Vanhemmat pioneerit voivat opiskella apuohjaajiksi, jolloin he voivat toimia kerhoissa ja leireillä apuohjaajina. Apuohjaajan tunnistaa vihreästä punoksesta. Kaikkiin punoksiin kuuluu myös pilli.

Ohjaajaliina

Ohjaajaliina on samanlainen kuin pioneeriliina, mutta kooltaan isompi. Edellyttää ohjaajaopintojen suorittamista.

Ohjaajan punos

Aikuisen ohjaajan punos on punavihreä (yksi vihreä ja kaksi punaista nyöriä). Edellyttää ohjaajaopintojen suorittamista.

Vanhemman ohjaajan punos

Vanhemman ohjaajan punos on myös punavihreä, mutta tiheämmin punottu (kaksi punaista ja kaksi vihreää nyöriä). Vanhemman ohjaajan punosta saa käyttää ohjaaja, jolle on annettu ansiomerkki.

Ansiomerkki

Ansiomerkki on ansioituneelle ohjaajalle annettava tunnustus, joka oikeuttaa käyttämään vanhemman ohjaajan punosta.

Kunniamerkki

Kunniamerkki on Pioneeriliiton korkein tunnustus. Sillä palkitaan todella pitkään ja ahkerasti toimineet pioneeri-ihmiset.